Een (energie)zuinige toekomst tegemoet? “2020 hét jaar voor zonnepanelen”
Door Redactie Livios Aaron Eerdekens 6/12/2019
“De bouwsector is de op één na grootste CO2-uitstoter van België. Om de klimaatdoelstellingen op korte en lange termijn te behalen, moeten zowel gezinnen als bedrijven voluit inzetten op duurzame technieken.” Aan het woord is Patrick O, CEO van Viessmann Belgium. Benieuwd hoe jij kan meehelpen aan een energiezuinige toekomst? Ontdek het hier. Verouderde verwarmingssystemen Publieke vijand nummer één voor het milieu? Verouderde stooksystemen. “De lage-emissiezones in steden en het verbod op vervuilende dieselwagens zijn een goede stap”, zegt Patrick O, CEO van Viessmann Belgium. “Maar we verwarmen onze woningen met technologie die nog ouder is dan die motoren. In België zijn momenteel twee miljoen verouderde niet-condenserende gas- en stookolieketels actief. Met een condenserend verwarmingstoestel stoot je minder CO2 uit én bespaar je tot 30% energie.”
Hoe minder energieverbruik, hoe beter Volgens Patrick O gaan de energietransitie en de modernisering van onze woningen dan ook hand in hand. Een belangrijk deel van de oplossing is om je energiebehoefte zoveel mogelijk te beperken. Hoe je dat doet? Eerst en vooral door goed te isoleren. “Een noodzakelijke stap naar duurzaam wonen, is dat alle daken van Vlaamse eengezinswoningen vanaf 2020 geïsoleerd moeten zijn”, zegt Patrick O. “Zelfs de ideale verwarmingstechniek is alleen nuttig als je de opgewekte warmte ook binnen houdt. Isoleren is dus de boodschap”.
Kies voor duurzame energie Verder ziet Viessmann een belangrijke rol weggelegd voor duurzame oplossingen, zowel voor de productie van sanitair warm water als elektriciteit. “Warmtepompen en zonne-energie winnen steeds meer aan belang”, zegt O. “Op dat vlak mist België voorlopig de boot in vergelijking met landen als Duitsland. Zeker op de huurmarkt is er nog veel werk aan de winkel. Overheden zouden verhuurders bijvoorbeeld kunnen verplichten om de EPC-score van hun huurwoningen te optimaliseren.”
Grote uitdaging De uitdaging om de klimaatdoelstellingen te halen, is misschien wel het grootst in de steden. Er is een andere aanpak nodig om grote (appartements)gebouwen energiezuinig te maken dan voor gezinswoningen. “In een appartementsgebouw is warmtekrachtkoppeling een goede optie”, zegt Patrick O. “Zo wek je elektriciteit op uit je brandstof. De rest van de energie kan je gebruiken voor sanitair warm water en verwarming. Technieken waarmee je zowel warmte als stroom opwekt, zijn door de stijgende elektriciteitsprijzen erg interessant.”
2020: het jaar van de zonnepanelen? Wil je graag onafhankelijker zijn van het energienet? Dan zijn zonnepanelen een aanrader. “Met zonnepanelen haal je een pak voordelen in huis,” zegt Patrick O. “Je denkt niet alleen aan het milieu, maar ook aan je portemonnee. Terwijl de energieprijs blijft stijgen, is die van zonnepanelen de laatste jaren gehalveerd. Je kan sowieso jaarlijks tot 500 euro besparen door je eigen energie op te wekken. Bovendien is 2020 het ideale jaar om nog zonnepanelen te installeren. Vanaf 2021 kan je met je digitale meter namelijk niet meer kiezen voor het principe van de terugdraaiende teller. Over vijf jaar verwachten we trouwens een doorbraak op vlak van thuisbatterijen, zodat je je zelfopgewekte elektriciteit makkelijker kan opslaan.”
Plaats voor fossiele brandstoffen? Viessmann onderstreept het belang van hernieuwbare energie, maar schrijft fossiele brandstoffen niet af. “Vooral de combinatie van de twee biedt mogelijkheden”, zegt Patrick O. “We moeten zoveel mogelijk duurzame bronnen gebruiken, maar daar kom je niet altijd mee toe. Denk maar aan zonnepanelen in de winter. Zolang je ze optimaal inzet, kan je aanvullen met fossiele brandstoffen. Met een condenserende gasketel, bijvoorbeeld. Bovendien ontwikkelden wel al gascondensatieketels die deels op biogas kunnen werken.”
Verbonden met je woning Niet alleen de energiebron en verwarmingstechniek zijn van tel, maar ook de manier waarop je ze gebruikt. Hoe je optimaal en efficiënt met je energieverbruik omgaat? Door het op afstand te beheren. “Met een app kan je je verwarmingssysteem makkelijk regelen en alleen laten draaien wanneer het nodig is. Dat geldt ook voor elektrische apparaten, zoals je wasmachine en droogkast. Zo spaar je zowel geld als energie uit. Ook met een slimme thermostaat kan je je woning efficiënter verwarmen”, besluit Patrick O.
Commentaires